Augurken

Dit jaar ben ik voor het eerst augurken (Pickling Cucumbers) gaan kweken en ik ben erg tevreden met het behaalde resultaat. Het zakje zaad komt bij de Lidl vandaan voor 30 cent.

Als de eerste augurkjes aan de planten komen groeien ze heel snel en heb je al gauw hele grote augurken die het formaat hebben van de ouderwetse zure bommen die je vroegen kon kopen bij een viskraam op de markt.

Net als komkommer zijn augurken ook éénjarige planten en houden van warm weer en heben ook best wel veel water nodig want het worden behoorlijk grote planten. De augurkenplanten hebben alleen maar vrouwelijke bloemen en dat betekent dat ze geen bestuiving nodig hebben van mannelijke bloemen en dus al vruchten bevatten, en dit betekent ook gegarandeert een grote opbrengt.

Je kunt de planten eerst in potjes gaan voorzaaien in april om ze vervolgens in mei na de Ijsheiligen buiten in de grond te stoppen. Ik heb dit niet gedaan en heb het zaad meteen in de volle grond gezaaid en met een goed resultaat.

Je kunt er voor kiezen om de augurkenplanten te laten klimmen langs een stuk gaas of iets dergelijks of om ze over de grond te laten kruipen, voor dit laatste heb ik gekozen.

Bij het laten kruipen over de grond moet je immers wel er voor zorgen dat de ranken van de augurkenplanten goed over de grond verspeid liggigen zodat er genoeg lucht, licht en bestuivers (bijen, hommels, wespen) bij kunnen komen.

Als je gaat voor de klimmende augurkenplanten dan zul je de ranken wel regelmatig moeten opbinden aan een stuk gaas of een klimrek.

Het is belangrijk om de planten regelmatig water te geven, vooral als het langere tijd droog is buiten want augurken bestaan naelijk voor een groot gedeelte uit water, dus de planten lusten net als watermeloen aardig wat water.

Als de augurken groot genoeg zijn kan je ze gaan plukken en als je ze regelmatig plukt dan stimuleer je de planten ook weer om meteen nieuwe bloemen en vruchten te laten maken zodat je na een paar dagen genoeg augurken hebt om te kunnen inmaken. Dit zorgt voor een vrij lange oogstperiode.

IMG_20190923_105800

Op 23 september 2019 de augurken geoogst, ik had twee emmers vol. Deze op de foto zijn voor de inmaak zodat het over twee maanden zure bommen zijn geworden. Helaas passen er maar drie van deze augurken in een grote pot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s