Compostbak

Sinds eind februari 2019 ben ik werkzaam als vrijwilliger bij een buurtcentrum in IJmuiden, ik heb daar een mooie moestuin aangelegen waar we o.a. boerenkool, augurken, sla, andijvie, tomaten, doperwten, stokbonen, Parijse worteltjes, watermeloen, aardbeien en verschillende kruiden kweken.

Nu het moestuinseizoen bijna op zijn einde is, heb ik een compostbak gemaakt zodat er volgend jaar alles nog beter kan gaan groeien.

Zo’n compostbak is erg handig want je kunt daar in eenvoudig al je tuinafval in kwijt, waarmee je ook nog eens je eigen natuurvriendelijke bemesting voor de groenten creëert. Zo ben je niet meer afhankelijk voor een beetje compost dat je ieder jaar kunt afhalen bij een afhaalpunt en heb je altijd genoeg, ook hoef je het tuinafval zelf niet meer af te voeren en heb je gelijk een plek waar je je huishoudelijke afvalresten en GFT-afval kwijt kunt, zoals etensresten, koffieprut, koffiepads, theezakjes, fruitschillen, eierschillen en zelfs de lege eierdozen.

Ik heb voor de compostbak bewust gekozen voor een half beschaduwde plaats onder een boom, zo wordt de compost namelijk wel warm, maar droogt het niet uit en wordt het niet zeiknat door de vele regenbuien.

Wil jij ook een eenvoudige compostbak maken? volg dan hieronder het stappenplan.

STAP 1:

Zet op de plaats waar de compostbak moet gaan komen een vlak uit van 1 bij 1 meter, gebruik hiervoor een rolmaat en duw op elke hoek een klein latje in de grond.

STAP 2:

Boor nu met een grondboor op elke hoekpunt een gat in de grond van ongeveer 50 cm diep.

STAP 3:

Plaats vier tuinpalen in de net geboorde gaten en sla deze vervolgens met een paalhamer of rubberen hamer nog iets verder de grond in. Stamp ook de aarde rondom de palen goed aan. Graaf tussen de palen een gleuf van 20 cm diep.

STAP 4:

Graaf nu tussen de vier palen een gleuf van ongeveer 20 cm diep. Zet vervolgens een strook gaas op de eerste paal vast met krammetjes. De onderkant van het gaas valt in de uitgegraven gleuf en de bovenkant is net zo hoog als de paal.

STAP 5:

Span vervolgens het gaas ook tussen de andere drie palen en zet dit ook weer vast met krammetjes.

STAP 6:

Verstevig het met aan de onderkant en bovenkant een paar planken vast te schroeven.

Nu de compostbak klaar is is het tijd om deze te gaan vullen. Leg bij voorkeur een laag grof spul op de bodem zoals lege eierdozen, houtsnippers en snoeihout, hiermee creeer je dus in feite een goede beluchting vanaf de bodem van de composthoop en zorgt er tevens voor dat het compost niet te droog en te nat wordt.

Leg nu boven op het grove spul kleine laagjes fijn fun zoals gemaaid gras en GFT-afval dat iets vochtig gemaakt is. Wissel deze laagjes steeds af met droog tuin/snoeiafval. Het grove spul houdt namelijk het gehele mengsel lekker luchtig, terwijl het fijne spul juist zorgt voor vocht en voedingsstoffen. De afwisseling van de laagjes van vocht en zuurstof bevordert juist het hele composteringsproces.. Als de lente weer in zicht is en het moestuinseizoen weer kan beginnen is het afval in de bak volledig gecomposteerd en klaar voor gebruik. Het compost heeft dan een donkere kleur gekregen, het lijkt dan een beetje op de kleur van bosgrond.

Ik heb bij de Action voor 3 euro een doos met compostmaker gekocht en dit tussen de laagjes gestrooid zodat het composteringsproces wordt versnelt.

smacap_Bright

In de moestuin heb ik ook inmaak augurken gezaaid. Augurken groeien net als aardappelen op alle gronden en het worden ook behoorlijk grote planten, ze hebben ook veel water nodig. Deze augurken worden straks ingemaakt tot mooie grote en dikke zure bommen.

Het zakje zaad komt bij de Lidl vandaan voor 20 cent en is van het merk Quality Seeds, in het zakje zitten 60 zaadjes die uiterlijk kiembaar zijn tot 2021.

smacap_Bright

sdr_HDRB

Ook heb ik in de moestuin boerenkool gezaaid. Dit zaad had ik nog over van vorig jaar toen ik op mijn balkon ermee ging experimenteren in een grote metselkuip.

Deze boerenkool is van het ras Westlandse Herfst en is van het merk Holland Mill en het zaad is kiembaar tot 2020.

sdr_HDRB

Zoals je ziet op onderstaande foto, heb ik een stuk vliesdoek over de boerenkool heen gespannen om het te beschermen tegen het koolwitje. Deze onschuldig uitziende witte vlinders leggen namelijk eitjes onder de bladeren van de kool en wordt het binnen de kortste keren totaal opgevreten door de grote hoeveelheid rupsen, 1 koolwitje legt per keer 10 eitjes. Maar de boerenkool wordt ook bedreigd door rupsen van de kooluil. Deze nachtvlinder legt circa 20 a 30 eitjes aan de onderkant van de koolbladeren. Deze eitjes komen na enkele weken uit en de rupsen vreten eerst gaten tussen de bladnerven en als ze ouder worden dan vreten ze vaak ook diepe gangen in de kool zelf.

Deze boerenkool kan gezaaid worden van april tot juli en worden geoogst van september tot januari. De boerenkool is het lekkerst als er een nacht vorst overheen is gegaan. De kool wordt dan ook door boeren vaak na de eerste nachtvorst geoogst.

smacap_Bright

De andijvie in de moestuin  is op 3 september 2019 geoogst, ik heb zelf een krop andijvie mee naar huis genomen en de overige kroppen uitgedeeld aan vrijwilligers van het buurtcentrum.

Deze andijvie is van het ras No. 5, groeit snel en worden hele grote kroppen. Het zakje zaad komt bij de Vomar vandaan voor 50 cent en is van het merk Holland Mill. Het zaad is kiembaar tot 2020.

Andijvie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s