Voorzaaien in een kweekbak

De eerste kweekbak

Op 8 maart 2019 heb ik zakjes zaad gekocht voor Spaanse peper (Cayenne), Mexicaanse peper (Jalapeno) en paprika (Yolo Wonder).

De zakjes zaad komen bij de Vomar vandaan voor 90 cent per zakje en is van het merk Holland Mill. Omdat ik vorig jaar een zakje zaad voor boerenkool had van dit merk en ik best tevreden was over het resultaat heb ik besloten om dit jaar nog meer van Holland Mill te gaan kweken.

Er zijn ongeveer 32 verschillende soorten pepers waaronder ook de paprika bij hoort. Ze zijn er in alle kleuren, vormen en gewichten. In Nederland kunnen we echter het bekende stoplicht rood, groen en oranje paprika. Maar ook de oranje en zoete puntpaprika. Maar in het buitenland hebben ze ook nog overige rassen die wit, paars en chocolade bruin van kleur zijn. En dan heb je ook nog de Turkse paprika die op een groene peper lijkt, maar deze is langer en de smaak zit tussen een peper en paprika in.

Ik had nog op zolder een klein kweekbakje staan dus heb ik besloten om hier alvast de pepers, paprika en cherry tomaat in te gaan opkweken zodat de plantjes eind mei groot en sterk genoeg zijn om naar buiten te gaan. Het is de bedoeling dat ze eind mei (na IJsheiligen) direct in de volle grond gezet worden om te zien hoe de planten het gaan doen en wat de opbrengst gaat worden.

Ik had nog een zakje zaad liggen van vorig jaar met cherry tomaat dus die heb ik ook maar gebruikt in het kweekbakje. Helaas staat er geen merk op het zakje en ook heel weinig informatie over de teeltwijze.

In het kweekbakje zitten 12 kleine kweekpotjes en in elk potje heb ik 2 zaadjes gedaan omdat soms niet  elk zaadje wil ontkiemen. Nu heb ik 3 potjes met Spaanse peper, 3 potjes met Mexicaanse peper, 3 potjes met paprika en 3 potjes met cherry tomaat. Dit betekent dus dat ik straks van elk 6 plantjes heb. In totaal moeten er dan straks 24 plantjes komen, tenzij niet alle zaadjes ontkiemen.

Als eerste heb ik de potgrond op kamertemperatuur laten komen en toen de kweekpotjes gevuld met potgrond. De zaadjes bovenop de potgrond gelegen en afgedekt met een heel klein laagje potgrond zodat de zaadjes 1 cm diep liggen. Daarna nat gemaakt met lauwwarm water, dekseltje op het kweekkastje en op de vensterbank gezet waar de meeste zon in huis is.

dav

De Spaanse peper (Cayenne) is een langwerpige rode en groene peper die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. De plant groeit als een lange stengel omhoog met daaraan korte zijscheuten waaraan witte kleine bloemetjes komen waaruit uiteindelijk de pepers groeien. Na 10-21 dagen moeten de eerste zaailingen in de kweekbak boven de grond verschijnen, soms kan het langer duren.

De Mexicaanse peper (Jalapeno) komt van oorsprong uit Mexico en is genoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa (Jalapa). De struikachtige plant groeit als een lange stengel omhoog met daaraan korte zijscheuten waaraan kleine, groene kegelvormige pepers groeien van ongeveer 4-7 cm.  Na 7-21 dagen moeten de eerste zaailingen in de kweekbak boven de grond verschijnen.

De cherry tomaat is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en is een tropische plant. Cherry tomaatjes zijn ongeveer zo groot als een kers, ze worden daarom ook wel kers tomaatjes genoemd. De plant produceert kleine, stevige tomaatjes met een afmeting van een pingpongballetje en hebben een gewicht tussen de 14 en 16 gram. De cherry tomatenplant is volgens de achterkant van het zakje zaad een zeer rijkdragend ras en geeft een grote oogst. Na 6-14 dagen moeten de eerste zaailingen in de kweekbak boven de grond verschijnen.

De teelt van paprika is vergelijkbaar met die van tomaat, maar groeit trager. De paprikaplant (Yolo Wonder) kan ongeveer 60 cm worden. Het is een tamelijk compact groeiend ras, dat ook zeer geschikt is als potplant voor op het balkon of terras. In de volle grond kan deze plant een grote opbrengst aan paprika’s leveren, mits je wel goed onderhoud verricht, dit betekent dat zodra de plant de volle grond in gaat je moet gaan toppen en continue moet gaan dieven zodat alle energie van de plant naar de vruchten gaan en de plant niet de energie in nieuwe blaadjes steekt. Na 10-21 dagen moeten de eerste zaailingen in de kweekbak boven de grond verschijnen.

De tweede kweekbak

Op 9 maart 2019 heb ik de tweede kweekbak van zolder gehaald en ook hier weer potjes gevuld met zaadjes. Deze kweekbak is een stuk groter en er kunnen ook grotere potjes in gezet worden, ook heeft de deksel twee luchtgaten die open en dicht geschoven kunnen worden zodat de zaailingen frisse lucht kunnen krijgen. Ook heeft de deksel aan de zijkanten gaatjes zodat de warmte direct de kweekbak in gaat.

Wereldwijd bestaan er wel zo’n 15.000 soorten tomaten, in alle kleuren, vormen en gewichten. Ik heb gekozen voor de iets bekendere rassen die ook in de supermarkt liggen.

In deze kweekbak zit tomaat (Moneymaker) en vleestomaat (Marmande). In deze kweekbak heb ik 4 potjes gedaan met ieder 2 zaadjes waaruit straks 8 plantjes moeten komen, tenzij niet alle zaadjes ontkiemen.

Deze zakjes zaad komen bij Lidl vandaan en zijn van het merk Quality Seeds. Ook hier heb ik het voorzaaien hetzelfde gedaan als met het vorige kweekbakje. Nu is het alleen nog afwachten hoeveel plantjes er daadwerkelijk gaan opkomen in beide kweekbakken.

De kweekbakken die ik gebruik hebben een overkapping, hierdoor creëer je een broeierige omgeving waar de zaailingen van houden. Op dit moment is er nog geen behoefte aan licht, maar alleen behoefte aan warmte, vocht en zuurstof.

dav

De vleestomaat (Marmande) is afkomstig uit Frankrijk. Deze tomaat is genoemd naar het stadje Marmande, gelegen in het département Lot-et-Garonne en de regio Aquitanië. Deze plant produceert volgens het de achterkant van het zakje zaad een zeer hoge opbrengst met een iets geribde tomaten van circa 60 tot 120 gram. Deze plant is halfzelftoppend, wat betekent dat hij niet heel erg hoog wordt en op een gegeven moment stopt met omhoog groeien. Na 6-14 dagen moeten de eerste zaailingen in de kweekbak boven de grond verschijnen.

De tomaat (Moneymaker) komt oorspronkelijk uit Engeland en levert het hele jaar tomaten. De plant produceert volgend de achterkant van het zakje zaad een zeer hoge opbrengst met middelmaat dat tussen de kerstomaat en de vleestomaat in zit. Na 6-14 dagen moeten de eerste zaailingen in de kweekbak boven de grond verschijnen.

UPDATE 1:

In de eerste kweekbak die ik op 8 maart gedaan heb komen er op 12 maart al de eerste 3 zaailingen van de cherry tomaat boven de grond uit.

In de tweede kweekbak die ik op 9 maart gedaan heb komen er op 12 maart al de eerste 2 zaailingen van de tomaat (Moneymaker) en 1 zaailing van de vleestomaat (Marmande)boven de grond uit.

Ik had nog wat ruimte over in de tweede kweekbak, hier heb ik drie potjes met ui (Stuttgarter Riesen) in gedaan.

UPDATE 2:

Op 13 maart 2019 is er in de kleine kweekbak een heel klein puntje van de Mexicaanse peper (Jalapeno) te zien.

In de grote kweekbak zijn er weer 1 zaailing van de vleestomaat (Marmande) en 1 zaailing van de tomaat (Moneymaker) opgekomen.

dav

dav

UPDATE 3:

Op 14 maart 2019 zijn in de kleine kweekbak de eerste twee kiemblaadjes van de cherry tomaat zichtbaar en komen er kleine puntjes boven de grond van de paprika (Yolo Wonder) en de Mexicaanse peper (Jalapeno).

In de grote kweekbak zijn ook de eerste twee kiemblaadjes te zien van de tomaat (Moneymaker) en van de vleestomaat (Marmande).

Ik heb de temperatuur in huis terug geschroeft van 23 naar 18 graden en de zaailingen meer licht gegeven zodat ze kunnen uitgroeien tot mooie sterke planten.

dav

nfd

UPDATE 4:

Op 15 maart 2019 zijn inmiddels in de kleine kweekbak van de cherry tomaat weer 3 puntjes boven gekomen, van de paprika (Yolo Wonder) zijn de eerste twee kiemblaadjes verschenen en komen er weer 4 puntjes boven en bij de Mexicaanse peper (Jalapeno) komen ook weer 2 puntjes naar boven en begint de eerste zaailing die gisteren boven de grond kwam langzaam de eerste twee kiemblaadjes aan te maken. Helaas willen de zaadjes van de Spaanse peper (Cayenne) nog niet gaan ontkiemen, maar zullen één deze dagen ook wel boven de grond komen want dit zijn namelijk late kiemers.

In de grote kweekbak waar gisteren nog maar 3 zaailingen van de tomaat (Moneymaker boven de grond gekomen waren zijn er vandaag weer 2 bij gekomen en van de vleestomaat (Marmande) is ook weer 1 zaailing bijgekomen.

dav

dav

UPDATE 5:

Op 19 maart 2019 heb ik in de kleine kweekbak 6 plantjes van de paprika (Yolo Wonder), 4 planrjes van de cherry tomaat waar er weer twee puntjes boven de grond uitkomen en 5 plantjes van de Mexicaanse peper (Jalapeno). De Spaanse peper (Cayenne) doet nog steeds helemaal niets.

In de grote kweekbak heb ik nu 8 plantjes van de tomaat (Money Maker) en 5 plantjes van de vleestomaat (Marmande).

dav

dav

UPDATE 6:

Helaas is het niet goed te zien op de foto’s, maar op 22 maart beginnen de plantjes hun tweede paar blaadjes te krijgen, dit zijn de echte blaadjes en dat betekent binnenkort verspenen. Zoals je hieronder op de foto kunt zien begint nu ook eindelijk de Spaanse peper (Cayenne) te ontkiemen.

mde

mde

UPDATE 7:

Op 26 maart 2019 zijn in het kleine kweekbakje de eerste 3 zaailingen van de Spaanse peper (Cayenne) opgekomen.

Op 26 maart 2019 hebben in de grote kweekbak alle tomatenplantjes inmiddels hun tweede blaadjes gekregen.

dav

dav

Recente foto’s staan bij het artikel plantjes verspenen.

Een gedachte over “Voorzaaien in een kweekbak

  1. Pingback: Plantjes verspenen | eetbaarbalkon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s