Rawit telen

Voorwoord:

Op 26 februari 2014 heb ik bij de Vomar een Chili Mix pakket gekocht voor 1.99 van het merk Nature’s Pride met daarin 3 verschillende soorten pepers. De pepers zijn Habanero: Zuid-Mexico, Jalapeno: Uganda en Rawit: India. Uit de Rawit heb ik de zaadjes uit gehaald voor mijn eigen teelt. De rawit is zeer heet. Deze peper is jaarrond uit Nederland beschikbaar, zij het in de winter beperkt.

Benodigheden:

Rawits

Plastic bakje

plantenspuit

plastic huishoudfolie

potgrond (zak van 10 liter van 75 cent bij Dekamarkt)

keukenpapier

Uitleg:

Snijd een Rawit in de lengte doormidden en verwijder heel voorzichtig de zaadjes. Doe de zaadjes in een glas met koud water. De zaadjes die boven drijven kan je weg gooien want deze zijn gekiemd, de zaadjes die op de bodem van het glas liggen zijn ontkiemd en gereed voor gebruik. Leg de ontkiemde zaadjes op een stuk keukenpapier en laat ze hierop 2 dagen drogen. Peperzaden blijven, mits koel, droog en donker bewaard, minimaal 3 tot maximaal 4 jaar kiemkrachtig.

Doe een laag potgrond in een plastic bakje en maak het vochtig (niet nat) met een plantenspuit. Leg de zaadjes in rijtjes op het potgrond. Leg over de zaadjes een heel dun laagje potgrond en besproei het met de plantenspuit. Het is heel belangrijk dat het niet tot bijna geen water mag hebben, maar het heeft echter wel veel warmte nodig. Zet het op een warme plaats en leg een stuk huishoudfolie erover.

Zaai de Rawits vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank. Verspeen ze in afzonderlijke potten als ze ongeveer 10 cm. lang zijn. Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe. De zaden blijven 2 tot 3 jaar kiemkrachtig. Bij 20 graden kiemen ze in 6 tot 10 dagen. Een plaats in de vensterbank in het licht in een verwarmde kamer is meestal prima. Hoe meer warmte je de zaden kunt bieden des te eerder zullen ze kiemen. Plant de planten in potten van 25-30 cm. diameter en houd ze gedurende het warme seizoen buiten in de tuin op een zonnige plek. Zorg er voor dat de potkluit niet uitdroogt.

* Tip:

Mocht je verschillende soorten pepers hebben, schrijf dan even op welk soort waar ligt, anders kom je in de war. Doe handschoenen aan of smeer je handen in met olijfolie, hierna je handen wassen en je hebt er geen last van.

Hababero en Rawit pepers.

Hababero en Rawit pepers.

SAM_0686

 

SAM_0698

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s